" />

Tipuri de aur - carateristici, compoziție și sfaturi pentru alegeri inspirate

03.07.2024 17:02

Facebook

 

Sursa foto: shutterstock.com

Bijuteriile au fost dintotdeauna și rămân niște accesorii necesare pentru a completa cu brio orice ținută, fie că vorbim despre outfiturile unui bărbat, ori ale unei femei. În funcție de variantele pentru care optezi, ele pot fi chiar o investiție pe termen lung și își pot menține aspectul impecabil, odată cu trecerea anilor. Așadar, în momentul în care alegi să-ți cumperi un astfel de accesoriu, ar trebui să optezi pentru unul confecționat din principalele tipuri de aur cunoscute.

 

Dacă nu știi exact care sunt acestea sau dacă vrei să descoperi informații despre cele mai noi tendințe ai ajuns în locul potrivit. În continuare, în acest articol, vom discuta despre tipurile de aur după karate și-ți vom dezvălui și care sunt bijuteriile pe care le poți găsi sub această formă.

 

 

1. Tipuri de aur - clasificare în funcție de karate și culoare

 

Când vorbim de tipurile de aur existente trebuie să știi că sunt mai multe variante pe piață, iar acestea diferă în funcție de câte karate au și de culoare. Fiecare tip în parte vine cu propriile caracteristici și compoziția specifică, însă mai jos vei putea să afli care sunt principalele opțiuni și cele mai cunoscute.

1.1. Tipuri de aur în funcție de karate

 

Dacă te întrebi de câte feluri este aurul, când vine vorba de karate, pe primul loc îl vom situa pe cel pur, care este și cel mai prețios tip de aur disponibil pe piață. Acesta este de 24 de karate și are o puritate de 99,9%, fără alte metale amestecate.

 

În continuare, vorbim de aurul de 18 karate, acesta fiind și unul dintre cele mai populare tipuri pentru confecționarea bijuteriilor. El conține o concentrație destul de mare de aur, însă despre aceste aspecte vom discuta ulterior, fiind, astfel, considerat și el extrem de prețios. Mai mult, partea cea mai bună este că e disponibil într-o varietate de culori, lucru ce oferă mai ales femeilor o mare flexibilitate, când vine vorba de accesorizarea corectă a unei ținute.

 

Nu în ultimul rând, la această categorie vorbim și despre aurul de 14 karate, care conține o concentrație mai mică de aur, lucru care nu-l face să fie atât de prețios precum cel de 18K. Cu toate acestea, și el oferă durabilitate și este opțiunea excelentă pentru persoanele care își doresc ceva mai accesibil din punct de vedere al bugetului.

 

1.2. Tipuri de aur în funcție de culoare 

 

Tot când discutăm de câte tipuri este aurul, trebuie să aducem în discuție și principalele opțiuni în funcție de culoare, iar mai jos le vei regăsi pe cele mai comune, pe care, cel mai probabil, le-ai văzut și tu în rafturile magazinelor, ori poate le deții chiar în propria colecție.

 

În primul rând, aurul clasic, galben, este, fără doar și poate, unul dintre cele mai comune tipuri, după care vine și cel alb, care a câștigat extrem de mult teren în ultima vreme, când vine vorba atât de preferințele doamnelor, cât și ale bărbaților. Acesta este adorat pentru eleganța supremă pe care o oferă și este adesea confundat cu argintul, însă este mult mai prețios decât acesta.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Trebuie să mai trecem pe listă și aurul roz, extrem de îndrăgit și el pentru farmecul aparte pe care îl are, dar și pentru aspectul delicat pe care-l oferă purtătorului. Acesta este, de regulă, principala opțiune a femeilor, întrucât oferă un aer extrem de feminin.

 

Sursa foto: shutterstock.com

 

Continuăm lista cu două tipuri ceva mai rare, însă destul de cunoscute și ele, adică aurul verde și cel negru. Acestea sunt niște variante destul de diferite și neconvenționale ale aurului tradițional și sunt alese de persoanele care își doresc să iasă în evidență prin bijuteriile pe care le poartă în cadrul unui eveniment sau ocazii speciale.

 

Sursa foto: shutterstock.com

 

2. Tipuri de aur după karate - caracteristicile și compoziția fiecărui tip 

 

După cum spuneam deja, exemplele de aur de mai sus vin la pachet și cu un set de caracteristici și o compoziție unică, acestea fiind niște lucruri cărora trebuie și tu să le acorzi atenție, atunci când te decizi să faci o astfel de achiziție.

 

În primul rând, aurul de 22 de karate are în compoziție 91,67% aur pur și 8,33% alte aliaje precum ar fi cuprul, argint sau zinc, fiind ideal pentru fabricarea accesoriilor extrem de prețioase.

 

Trecând mai departe, la aurul de 18 karate, acesta este unul dintre cele mai populare pentru crearea bijuteriilor. Este extrem de rezistent și de durabil, iar compoziția sa conține 75% aur pur și 25% alte metale, cum ar fi cuprul sau argintul. După cunm spuneam mai sus, el este disponibil într-o varietate de culori, inclusiv alb și roz.

 

Aurul de 14 karate poate părea la aspect destul de asemănător cu cel de 18 karate, însă este format din aproximativ 58,3% aur pur și 41,7% alte metale. Cu toate acestea, nu trebuie să te îndoiești cu privire la rezistența sa, fiind și el una dintre opțiunile ideale pe care le poți alege. Este, de asemenea, un aliaj destul de cunoscut pentru bijuterii, deoarece oferă un echilibru între calitate și durabilitate.

 

Trecem acum la tipurile de aur în funcție de culori și vorbim despre cel alb, care este un aliaj de aur, amestecat cu metale din nuanța sa reprezentativă, precum ar fi paladiu, argint sau nichel. Compoziția sa poate, însă, să difere, dar și el este extrem de apreciat pentru aspectul unic și durabil pe care-l oferă accesoriilor.

 

Când vine vorba de cel roz, acesta este obținut prin amestecarea aurului cu cupru, conferindu-i, astfel, această nuanță delicată, care a cucerit extrem de multe femei. La bijuteriile de acest gen s-ar putea să întâlnești în compoziție un procentaj mai mare de cupru, întrucât, în caz contrar, nu ar fi fost posibilă culoarea aceasta, care este predominant întâlnită la inelele de logodnă.

 

Aurul verde este un tip mai rar, care conține un procent mai mare de argint și cupru, acestea conferindu-i nuanța exotică de care se bucură. Este apreciat pentru aspectul său mai neobișnuit, iar procentele aliajelor pot să difere, în funcție de cât este de intens rezultatul final. Mai mult, în timp ce cuprul este utilizat pentru a conferi nuanța verde, argintul este adăugat în mare parte pentru a îmbunătăți strălucirea și durabilitatea acestui tip.

 

Nu în ultimul rând, aurul negru este, în esență, aur pur, peste care se aplică un strat subțire dintr-o soluție, care provoacă oxidarea acestuia. Trebuie să știi că această acoperire este ușor superficială, iar nuanța sa impecabilă se poate uza, odată cu trecerea timpului. Acest aspect depinde extrem de mult de calitatea substanței ce a îmbrăcat bijuteria și, astfel, de producătorul pentru care optezi.

 

3. Ce bijuterii se pot crea din tipurile de aur existente?

 

Acum, că am discutat despre care sunt tipurile de aur ce există, îți vom dezvălui și care sunt principalele tipuri de bijuterii care se pot obține cu ajutorul lor.

 

În primul rând, după cum era de așteptat, inelele sunt printre cele mai comune și cumpărate bijuterii realizate din aur, care pot fi create și achiziționate într-o varietate de stiluri și modele. Acestea pot fi simple, cu pietre prețioase sau semiprețioase pentru a adăuga o strălucire și o eleganță aparte, dar și într-o multitudine de culori.

 

Sursa foto: shutterstock.com

 

Colierele și pandantivele sunt și ele alte bijuterii pe care trebuie să le punem pe listă și pe care le vei găsi adesea în magazinele de specialitate ca fiind realizate din aur. În mod evident, ele au forme și modele diverse și, la fel ca în cazul inelelor, pot fi accesorizate cu pietre prețioase, perle sau cu alte elemente decorative, care să le ofere un aspect unic și rafinat. Cele mai multe modele sunt realizate din aur clasic, galben și alb, însă vei putea găsi oricând și elemente din celelalte materiale discutate.

 

Brățările din aur sunt și ele niște accesorii elegante și rafinate, perfecte pentru a completa orice ținută de zi cu zi, ori de seară, elegantă. Acestea pot fi subțiri și delicate, perfecte pentru un look mai office, dar și mai groase, cu o cantitate mai mare de aur, în funcție de preferințele personale. Și aici vei întâlni pe piață opțiuni variate, disponibile în toate tipurile de aur discutate anterior.

 

Un alt tip de bijuterie mai sunt și cerceii din aur, care sunt și ei disponibili într-o varietate complexă de modele și care uneori pot fi chiar piesa de rezistență dintr-o ținută. Mai există, desigur, și alte accesorii, precum ar fi broșele, însă dacă ne referim la principalele bijuterii confecționate din aur, cele de mai sus sunt regăsite în top.

 

Dacă și tu ai anumite accesorii vechi de care vrei să scapi și cauți un magazin ideal pentru cumpărarea aurului, care să-ți ofere cele mai bune oferte, te poți baza pe noi. Cu valoarea obținută îți poți achiziționa noi bijuterii, în funcție de preferințele personale.

 

4. De câte feluri este aurul și căror persoane li se potrivește fiecare tip 

 

După cum ai văzut deja, fiecare tip de aur are caracteristici unice, lucru care le face să fie potrivite pentru diferite persoane. Astfel, dacă nu știi exact pentru ce să optezi, avem câteva recomandări pentru tine în acest sens.

 

În primul rând, aurul galben, cel tradițional, este cel mai comun dintre toate și se potrivește perfect pentru persoanele care își doresc un aspect clasic și care nu vor să iasă prea mult din zona de confort. Mai mult, bijuteriile create din acest metal sunt ideale pentru oricine caută un accesoriu elegant și atemporal, care poate fi purtat în viața de zi de zi, dar, totodată, și la ocazii speciale.

 

Trecând mai departe, la aurul alb, acesta trebuie să fie prima opțiune pentru persoanele care își doresc să aibă parte de un aspect mai modern și extrem de rafinat. El oferă tuturor purtătorilor, fi ei bărbați sau femei, o eleganță ceva mai subtilă față de prima variantă, întrucât nu iese la fel de mult în evidență.

 

După cum vorbeam și anterior, aurul roz este ideal pentru persoanele care apreciază aspectul mult mai delicat, fiind opțiunea femeilor, în general. Acesta are o nuanță extrem de caldă și subtilă, care se potrivește bine în orice context, putând să devină chiar piesa de rezistență a ținutei tale.

 

Aurul verde, cât și cel negru, care sunt ceva mai rare, sunt ideale pentru persoanele care își doresc să aibă în colecție niște bijuteriile de-a dreptul unice și inedite.

 

Indiferent însă de tipul ales, este important să ții cont de preferințele personale, de bugetul pe care-l ai la dispoziție, dar și de contextul și evenimentul pentru care alegi respectivele bijuterii. Fiecare în parte vine cu farmecul său aparte și cu frumusețea sa distinctă și poate adăuga un plus de eleganță și stil oricărei ținute.

 

Sursa foto: tezaur.com

 

În concluzie, acestea sunt principalele tipuri de aur pe care trebuie să le iei în considerare, dacă ești în căutarea unor bijuterii perfecte. Nu este obligatoriu să alegi o singură variantă dintre cele amintite anterior, ci îți poți completa trusa de bijuterii cu opțiuni diverse, la care poți apela în diferitele momente din viața ta. Care e tipul tău preferat de aur?