" />

Cu ce se curăța aurul - metode simple prin care îți poți curăța bijuteriile acasă

12.07.2024 16:29

Facebook

Cu ce se curăță aurul - metode simple prin care îți poți curăța bijuteriile acasă

 

Sursă foto: Shutterstock

 

Pentru ca bijuteriile să se mențină intacte, odată cu trecerea anilor, este nevoie ca ele să fie întreținute periodic. Astfel, dacă te întrebi cu ce se curăță aurul, trebuie să știi că există mai multe soluții pe care le poți pune în aplicare pentru ca acesta să aibă parte de luciul de odinioară. Unele metode sunt extrem de simple și se pot prepara chiar acasă, cu doar câteva ingrediente simple din bucătărie.

 

În cazul în care aceste soluții nu vor funcționa, cel mai probabil bijuteriile tale au ajuns într-o stare de degradare mult prea mare, motiv pentru vor necesita intervenția unui specialist, ori chiar înlocuirea lor. Până acolo, însă, merită să încerci cele mai comune modalități care răspund la întrebarea „cu ce se curăță aurul acasă”, iar noi ne vom asigura că le afli pe toate.

 

În continuare, în acest articol, vom discuta pe larg despre acest subiect de interes și îți vom aduce în atenție câteva trucuri importante ce țin de întreținerea bijuteriilor tale. În urma acestor informații, vei ști exact cu ce se curăță aurul galben acasă, dar și cel roz sau alb.

 

 

1. Cu ce se curăță aurul - idei de soluții pentru curățarea aurului 

 

Aurul, fie că se află sub formă de bijuterii, fie sub forma altor obiecte de valoare, își poate pierde strălucirea în timp și se poate murdări din cauza contactului cu pielea, cu produsele cosmetice sau pur și simplu cu alți factori din mediul înconjurător. Aceste lucruri sunt perfect normale și nu trebuie să te îndoiești de calitatea produselor, ci trebuie doar să cureți lucrurile specifice periodic, pentru a le reda strălucirea inițială.

 

Astfel, una dintre cele mai simple și eficiente metode pentru zilele în care te întrebi cu ce se curăță aurul înnegrit este utilizarea apei și a săpunului. Este o soluție clasică, care are rezultate în cazul celor mai multor tipuri de pete, iar acestea nu ar trebui să facă o excepție. Tot ce trebuie să faci este să pregătești într-un castron puțină apă caldă cu detergent, în care să lași bijuteriile timp de 15-20 de minute. După această perioadă, poți folosi o periuță de dinți cu peri moi pentru a freca ușor obiectele, în special în zonele greu accesibile. Clătește-le apoi bine cu apă călduță și usucă-le cu o cârpă moale.

 

O altă soluție care mai poate da roade este curățarea aurului cu bicarbonat. Și aici trebuie preparată o soluție cu apă și cu acest ingredient, după care pasta obținută trebuie să fie aplicată pe bijuterii cu ajutorul degetelor, pentru a te asigura că nu ratezi niciun detaliu. Apoi, tot cu mâna ori cu o periuță, freacă în zona respectivă preț de câteva minute, după care clătește lucrurile și usucă-le bine.

 

Sursă foto: Shutterstock

 

O altă metodă la fel de comună, de care cel mai probabil ai auzit și tu, este curățarea aurului cu pastă de dinți. Ca aceasta să nu afecteze produsul, ar trebuie să nu fie una dură și să fie lipsită de prea multe substanțe chimice. Tot ce trebuie să faci este să aplici soluția cu ajutorul unei periuțe de dinți cu peri fini pe întreaga suprafață. După câteva minute de la acest proces, vei vedea cum murdăria dispare și cum produsul redevine ce a fost odată. La final, bijuteria se clătește și se usucă corespunzător.

 

Nu în ultimul rând, curățarea aurului cu oțet și cu bicarbonat de sodiu poate face minuni. Pune bijuteriile afectate într-un bol care să conțină oțet alb și lasă-le acolo 15 minute. Apoi, înmoaie o periuță de dinți în bicarbonat și distribuie perfect pe toată suprafața acestor lucruri de valoare. După ce ai trecut prin acest procedeu timp de câteva minute, clătește obiectele prețioase sub un jet de apă călduță, după care pune-le pe un prosop uscat.

 

Așadar, cu aceste soluții simple, ai putea să mai întârzii mult timp vizita la un profesionist, întrucât îți poți curăța și tu bijuteriile fără prea mult efort, acasă.

2. Cu ce se curăță aurul acasă - recomandări utile în funcție de tipul aurului și de karatele bijuteriilor

Pentru a evita deteriorarea bijuteriilor, ar trebui să ai în vedere câteva lucruri specifice pentru fiecare în parte. Astfel, trebuie să știi că aurul, în funcție de tipul său, impune niște tehnici și soluții de curățare adecvate. Este nevoie să te asiguri că respecți indicațiile, pentru a nu lua și mai mult din strălucirea lor.

 

Când vine vorba de curățarea aurului galben, de 14K sau de 18K, soluția cu apă și săpun poate fi una dintre primele alternative pe care să le iei în calcul. Dacă aceasta nu funcționează, o altă tehnică ideală aici ar putea fi și spălarea bijuteriilor cu o pastă din amidon de porumb și apă. Pasta obținută trebuie să fie aplicată pe întreaga suprafață și lăsată să acționeze câteva minute. Apoi, după ce se îndepărtează cu o cârpă uscapă, luciul și strălucirea ar putea fi exact ca în primele zile de la cumpărare.

 

De asemenea, la această categorie este indicat să eviți utilizarea pastei de dinți abrazive sau a bicarbonatului de sodiu, deoarece ele pot zgâria destul de mult suprafața. Totodată, nu lăsa bijuteriile din aur galben în apă pentru perioade îndelungate, deoarece pot apărea urme de oxidare.

 

Dacă te întrebi cu ce se curăță aurul alb de 14K și 18K, și aici va putea da roade tot cea mai clasică metodă, cea cu apă și săpun, însă, ca o a doua alternativă, poate fi luată în calcul și o soluție din amoniac. Se pun într-un bol șase părți de apă și una din acest praf, după care se lasă acolo bijuteria timp de un minut și se clătește bine.

 

Sursă foto: Shutterstock

 

Când vine vorba de contraindicații, trebuie să eviți soluțiile de curățare care conțin clor sau alte produse de albire, deoarece acestea pot afecta acoperirea de rodium a aurului alb. De asemenea, nu folosi amoniac frecvent, pentru că și acesta poate avea un impact negativ, dacă este utilizat prea des.

 

Acum, că ai aflat cele mai importante sfaturi cu privire la cu ce se poate curăța aurul alb, vom trece la cel roz de 14k și 18k, extrem de des întâlnit și el, mai ales la doamne. Și de această dată poți folosi soluția cu apă și săpun, dar și pasta cu bicarbonat de sodiu. Ce e important să ai în vedere este să eviți soluțiile de curățare precum ar fi oțetul sau alte substanțe acide, deoarece acestea pot afecta aliajul din aur roz și pot face ca nuanța aceasta elegantă și perfectă să se deterioreze destul de mult. La fel de esențial este să nu freci bijuteria prea tare și agresiv, întrucât acest lucru poate duce la apariția unor zgârieturi destul de vizibile.

 

Trecând la bijuteriile cu diamante, poți lua în calcul diferitele variante pe care ți le-am oferit mai sus, în funcție de tipul materialului. Totuși, un lucru pe care trebuie neapărat să-l ai în vedere este să nu folosești produse care conțin clor sau alte substanțe chimice dure, deoarece acestea pot deteriora monturile și pot slăbi destul de mult rezistența pietrelor prețioase. De asemenea, este important să nu le expui pe aceasta în viața de zi cu zi la uleiuri sau grăsimi, deoarece ele pot fi destul de greu de îndepărtat, mai ales dacă sunt acumulate deja de o lungă perioadă de timp.

 

Nu în ultimul rând, lucrurile de aur de 24k sau de 22k, adică și cele mai prețioase, necesită o mai mare atenție, însă varianta care poate funcționa cel mai bine este tot soluția ce implică apa călduță și detergentul. Ce trebuie să ai în vedere este faptul că orice folosești pentru curățarea lor trebuie să fie cât mai moale, întrucât acest tip de metal prețios este cel mai predispus la zgârieturi.

 

Așadar, acum sperăm că ai înțeles concret cu ce se curăță aurul alb cu diamant, cât și cel roz și galben, în funcție de ce karate au, pentru a-ți putea întreține și tu cât mai bine bijuteriile și pentru a le putea reda frecvent strălucirea de odinioară.

 

3. Cu ce se curăță aurul galben acasă - cât de des trebuie curățate bijuteriile de aur 

 

Curățarea bijuteriilor de aur este esențială pentru menținerea strălucirii și a frumuseții acestora pe termen lung. Astfel, ele trebuie să fie întreținute periodic, pentru ca gradul de degradare să nu devină unul prea mare și, implicit, greu de îndepărtat. Cu toate acestea, nu este un timp standard pentru toată lumea la care ar trebui să se realizeze acest proces, însă există câteva criterii care te vor ajuta în acest sens.

 

Așadar, dacă porți bijuterii din aur zilnic, acestea trebuie să fie curățate cel puțin o dată pe lună. Acest lucru ajută la prevenirea acumulării de murdărie și la menținerea strălucirii materialului. Cu toate acestea, dacă te-ai plictisit de vechile accesorii prețioase și ai nevoie de unele noi, pentru a-ți reîmprospăta imaginea, dar nu mai vrei să te chinui cu curățarea lor, poți căuta un magazin special pentru cumpărarea aurului, unde ai posibilitatea de a alege contravaloarea sa în bani sau îți poți achiziționa o bijuterie nouă din colecție. Indiferent de decizia ta, noi avem mai mulți specialiști ce-ți stau la dispoziție și care sunt gata să-ți ofere consiliere personalizată, pentru a te asigura că iei cea mai bună decizie.

Sursa foto: tezaur.com

 

Revenind la cât de frecvent ar trebui să fie curățate bijuteriile, dacă acestea sunt purtate ocazional, este suficient să le dai un refresh la aproximativ trei luni. Totuși, dacă observi pe ele anumite pete sau o pierdere a strălucirii, este indicat să le cureți imediat, pentru ca acestea să nu-și piardă și mai mult din frumusețe.

 

Pentru bijuteriile care au pietre prețioase, curățarea ar trebui să fie făcută mai frecvent, pentru a preveni acumularea murdăriei în jurul acestor detalii rafinate și pentru a te asigura că monturile din jurul lor nu vor ceda prea curând. Ți-am dezvăluit mai sus cu ce soluții se curăță aurul, iar pentru această categorie trebuie să le alegi pe cele mai puțin abrazive și agresive, mai ales dacă procedeul este făcut des.

 

În final, este important să te asiguri că acorzi bijuteriilor tale atenția de care au nevoie și să le redai strălucirea naturală odată la ceva timp, întrucât ea dispare, indiferent de cât de grijuliu încerci să fii cu aceste lucruri.

 

Există extrem de mulți factori din viața de zi cu zi care le pot afecta, precum ar fi parfumul, apa, praful, anumite ingrediente din timpul preparării mâncărurilor, iar lista poate continua la nesfârșit. Astfel, doar dacă urmezi aceste recomandări vei putea să le prelungești durata de viață și vei putea să te bucuri de cele mai frumoase accesorii pe un timp îndelungat. Așadar, primul pas este să afli cu ce se curăță aurul și argintul, după care să pui în aplicare periodic aceste sfaturi importante.

4. Cu ce se curăță aurul de zgârieturi

 

În funcție de cât sunt ele de adânci, în anumite cazuri pot dispărea, însă în altele, doar o persoană specializată în domeniu mai poate face ceva. Așadar, în cazul în care este vorba de niște zgârieturi minore, s-ar putea ca trucurile de mai jos să-ți fie de folos.

 

Prepară o soluție din săpun pentru vase, bicarbonat de sodiu și apă caldă, iar cu ajutorul unei cârpe moi, aplică pe partea afectată a bijuteriei. Bicarbonatul de sodiu este un agent abraziv ușor, care poate ajuta la îndepărtarea zgârieturilor fine. Clătește obiectul prețios după câteva minute și vezi dacă soluția și-a făcut efectul.

 

De asemenea, tot când vorbim de curățarea aurului acasă de zgârieturi, trebuie să știi că mai există și anumite paste de lustruit speciale, disponibile în magazinele de specialitate. Acestea sunt concepute pentru a îndepărta liniile fine și pentru a restabili strălucirea bijuteriilor. Tot ce va trebui tu să faci va fi să pui puțină soluție pe un prosop cu peri fini și să aplici în mișcări circulare pe zonele afectate.

 

Sursă foto: Shutterstock

 

Pe lângă aceste paste, există și anumite lichide special concepute pentru așa ceva, care conțin agenți ce pot ajuta la îndepărtarea zgârieturilor fine și la curățarea generală a aurului. Va trebui doar să scufunzi bijuteriile respective în soluția de curățare conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Apoi, cu ajutorul unei periuțe de dinți moi, să freci ușor zona zgâriată.

 

Pentru a nu ajunge în aceste situații și pentru ca bijuteriile să nu fie degradate, odată cu trecerea timpului, este important să le păstrezi pe fiecare în parte în compartimente separate ale cutiei, pentru a evita contactul și frecarea cu alte piese. De asemenea, la fel de esențial mai este și să dai jos aceste obiecte prețioase în momentul în care desfășori anumite activități care implică contactul cu substanțele chimice sau suprafețele dure, cum ar fi curățenia, grădinăritul sau practicarea anumitor sporturi.

 

În concluzie, acum sperăm că ai aflat toate sfaturile de care ai nevoie și ai înțeles cu ce se poate curăța aurul acasă. Dacă bijuteriile tale nu se prezintă într-o stare avansată de degradare, le poți reda ușor luciul acasă, cu una dintre soluțiile despre care am discutat anterior.